top of page

Hoe een digitale nomade worden

De waarden die digitale nomaden nastreven zijn vrijheid en flexibiliteit. Outsite, een community van inspirerende locaties voor flexibele arbeidskrachten, biedt verschillende adressen in Europa - Lissabon, Porto, Biarritz - en zet haar expansie voort.

Een paar dagen voor het verblijf bij Outsite worden gasten verwelkomd door een communitymanager en uitgenodigd om deel te nemen aan een WhatsApp-groep met de hosts van het moment. Deel uitmaken van een gemeenschap en uitgenodigd worden voor ervaringen die door andere leden worden aangeboden, maakt het mogelijk om verschillende culturen te ontmoeten, om de ervaring te verrijken.

Welk probleem lost het op?

Nomade zijn is op zich geen waardepropositie. Nomadisme roept de vraag op naar de betekenis van face-to-face werk. Zoals de filosoof Julia de Funès het treffend beschrijft, heeft werken om het werk geen zin. Werken voor de kost heeft wel een zin. Telewerk en nomadisme veranderen onze relatie met werk en geven het zijn rechtmatige plaats terug. Werk is gedomesticeerd en het leven gaat voor op werk. Het wordt een middel in dienst van het leven.

Er is een zekere theatraliteit met face-to-face werk in open kantoren. Het voelt altijd goed om met een map onder de arm door het kantoor te wandelen. Dat kost wat mentale brandstof. Het stelt ook de vraag naar de betekenis van het dagelijkse woon-werkverkeer, vooral voor een activiteit dat niet noodzakelijk eist om op locatie aanwezig te zijn. Maakt nomadisme gelukkiger? In de zin dat het de horizon helpt verbreden en erop uit helpt te gaan, draagt het zeker bij. Zolang wordt voldaan aan de behoefte om tot een gemeenschap te behoren.

Hoe digitale nomaden worden?

Nomadisme komt uit de Verenigde Staten die een groeiend aantal freelancers heeft, waaronder een minderheid van nomaden. In België is het niet per se vanzelfsprekend om voldoende inkomsten als zelfstandige op te halen vanaf een blanco pagina. Een mening gedeeld met Emmanuel Guisset, stichter en CEO van Outsite, een Belg die in Santa Cruz woont wanneer hij niet op verplaatsing is op één van zijn locaties. De gemakkelijkste manier om nomade te worden is door een soort kruising te maken van uw bestaande baan, op voorwaarde dat uw activiteit het toelaat, waarbij u vier dagen per week, een week per maand, een maand per jaar, op afstand zou werken. Bedrijven kunnen het voorbeeld van Salesforce, Facebook en Twitter volgen: ze zijn allemaal bezig met het opzetten van telewerk, gedeeltelijk of voltijds, voor de profielen die het toelaten.

Enkele praktische tips om digitale nomade te worden

Probeer de activiteiten van uw bedrijf te identificeren die gedigitaliseerd kunnen worden. Begin met tools die het gemakkelijk maken om op afstand te werken, zoals Google Docs of iCloud, op desktop en mobiel. Ik begrijp niet dat we in 2022 nog met Powerpoint-presentaties werken. Een Google Slides presentatie kan vie een link worden gedeeld en is volledig collaboratief. Het sluit aan bij het principe dat digitaal een iteratief proces volgt: een project kan stroomopwaarts kunnen worden verbeterd, met name door rekening te houden met gebruikerservaringen.

Als u op reis gaat, overweeg dan om een reisverzekering aan te sluiten. Er bestaan verzekeringen voor nomaden. Zorg éénmaal op locatie voor maximaal comfort. Co-living ruimtes zijn bestemd voor nomaden, hebben snelle Wi-Fi-verbindingen en alle rust die u nodig heeft om u te concentreren.

Aarzel niet om uzelf te blijven trainen, om uw vaardigheden uit te breiden. Neem risico’s maar breng uzelf niet in gevaar, test en leer. De digitale transitie gaat geleidelijk. Het is onvermijdelijk dat uw digitale transformatie impact heeft op die van uw klanten.


Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page